Gayrimenkul değerleme raporu, yabancıların taraf olduğu tüm gayrimenkul satış işlemlerinde bir zorunluluktur. Bir yabancı kişi gayrimenkul alırken veya satarken, taşınmazın piyasa değerini gösteren SPK lisanslı uzmanlarca hazırlanmış olan ekspertiz raporu ilgili tapu dairesi tarafından talep edilmektedir.
Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte yabancı uyruklu kişilerin Türk Vatandaşı olabilmesi için gerekli olan koşullardan biri Ülkemizde en az 1.000.000 Amerikan Doları karşılığı gayrimenkul yatırımı yapılmış olmasıydı. Ancak 19.09.2018 tarihinde yapılan değişiklikle bu tutar 250.000 Amerikan Doları olarak değiştirildi.
Buna göre; En az 250.000 Amerikan Doları (veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası) tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen yabancılar Türk Vatandaşlığını kazanabilir.
Yasal değişiklik ile gayrimenkul yatırım alt limitinin 1.000.000 ABD Dolarından 250.000 ABD Dolarına düşürülmesi Türk vatandaşlığı edinmek isteyen yabancılar açısından teşvik edici olmuştur.
Özellikle son dönemde döviz kurunda yaşanan değişkenliğin de etkisiyle, yabancıların çoğunlukla gayrimenkul yatırımı yoluyla Türk Vatandaşlığına başvurduğu görülmektedir.
Vatandaşlık başvurusu için 250.000 dolar değerinde mülk satın alınması durumunda, ilgili tapu müdürlüğü tarafından, vatandaşlık işlemi için eksper raporu istenir. Vatandaşlık başvurusunda eksper raporu için SPK (Sermayi Piyasası Kurulu) tarafından yetkilendirilmiş Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının hazırlayacağı Değerleme Raporu istenmektedir.
Bu bilgiler ışığında, yabancıların ülkemizde gayrimenkul satın alarak türk vatandaşı olabilmesi için, satın alınan mülk için vatandaşlık başvurusunda eksper raporu zorunlu olmaktadır. Vatandaşlık başvurusu için değerleme/ekspertiz raporu için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Çözüm Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık olarak Türk vatandaşlığına geçme işlemi için gerekli olan eksper raporunuzu hazırlayalım.
Arsa değerlemesi yapılırken güncel imar durumuna göre proje geliştirme yapılır ve muhtemel en karlı proje dikkate alınarak arsanın bugünkü değeri hesaplanır. Ayrıca benzer imar koşullarına sahip arsaların o günkü pazar değeri incelenir.